This page is currently being translated.

Več o svetovanju

Ste na pomembni prelomnici in niste prepričani, kako naprej?

Mnogokrat se znajdemo na prelomnicah, ki od nas zahtevajo jasne odločitve. Sprašujemo se: »Naj stopim na novo pot ali ostanem na obstoječi? Kaj mi nova pot prinaša? Morda silim z glavo skozi zid in bom investiral ogromno časa/denarja/energije, rezultata pa ne bo? Ali pa se bom podal na novo pot, a ne bom prišel do cilja ter s tem izgubil še to, kar imam zdaj? In še huje – morda bom dosegel cilj, a bom ugotovil, da ob njem nisem srečen in izpolnjen?«

Odločitve so kot križišča. Lahko nas vodijo po ravni, široki in direktni poti do cilja ali pa nas preusmerijo na stranpoti. Zgolj ena pravilna odločitev nam lahko popolnoma spremeni življenje.

A od želje po spremembi do realizacije cilja je dolga pot, prepletena z mnogimi nevarnostmi in ovirami. Na njej naletimo predvsem na dve težavi:

 • pomanjkanje motivacije, zagona in/ali vere v uspešen rezultat, kar lahko zaznamo skozi odlašanje ter vztrajanje pri obstoječem,
 • zamegljen pogled pri izbiri prave poti: kako med vsemi možnostmi izbrati najboljšo?

Ker nimamo pravih odgovorov, se navadno vrnemo v vsakdanjo naglico tekočih opravil, odločitev pa preložimo »za nekaj dni« (beri: vse nadaljujemo po starem; ne le naslednje dni, pač pa še tedne, mesece …).

»Borisa srčno priporočam, ker vas lahko popelje na višjo poslovno in osebno raven.«

»Boris Vene je bil moj prvi osebni »coach«. Njegovi nasveti in energija so bili takrat za mene kot golobradega mladeniča izjemno pomembni, prav tako pa mi je bil vzor glede na to, kaj vse je ustvaril.

Spomnim se, da mi je za prvo srečanje izstavil zasoljen račun, kar je v tistih časih zame predstavljalo kar velik izziv. Kmalu sem spoznal, da je postopal pravilno. Če mu ne bi plačal toliko, nasvetov morda ne bi upošteval. In morda še pomembneje, pokazal mi je pot, kako neprecenljivo je lahko znanje in kako ga je možno dobro unovčiti – če si res odličen v tem, kar počneš.

Danes je to moja osnovna filozofija in temelj poslovanja. Zato Borisa srčno priporočam, ker vas lahko popelje na višjo poslovno in osebno raven.«

Smiljan Mori, »Mr. MotivAction«, avtor MotivaCtion For Life« in »Wealth to You«

S preložitvijo odločitve izgubimo tudi navdih in energijo za doseganje cilja

Četudi se tega morda ne zavedamo, smo pravkar sprejeli zelo pomembno odločitev. Obrnili smo hrbet potencialu, ki se nam je nasmihal … zato si od svoje prihodnosti ne moremo obetati popolnoma nič drugega kot to, kar se v našem življenju že odvija.

Če bomo še naprej vse počeli tako, kot to počnemo zdaj, bodo tudi vsi rezultati v prihodnosti podobni obstoječim.

Druga težava, zakaj odlašamo s pomembnimi odločitvami

Včasih pa se vendarle uspemo motivirati za spremembo. A kaj, ko takoj naletimo na drugi izziv – še vedno ne vemo, katero pot izbrati; oziroma, katera bi bila za nas najboljša. Vzroka sta dva:

 • Nimamo dovolj izkušenj oziroma ne znamo predvideti, kako se bo situacija dejansko odvijala naprej ter kaj vse nam nova pot in dosežen cilj prinašata.
 • Nismo prepričani v uspeh. Ker nimamo nekega zagotovila ali vsaj pomoči, ki bi nas spremljala na poti, se pojavita strah in dvom, da bomo zabredli v slepo ulico, iz katere ne bomo našli izhoda. Zato velikokrat ne izberemo optimalne poti, pač pa tako, ob kateri se počutimo bolj udobno.

Posledici sta ali odlašanje ali pa nepravilna izbira, ki navadno ne vodita do realizacije cilja. Zato na koncu spet pristanemo v obstoječih okoliščinah ter nadaljujemo po starem.

Pomoč s strani …

Podobne scenarije sem videl ničkolikokrat. Zmanjkala je le malenkost – morda kanček spodbude, dodaten, svež pogled na situacijo ali nekaj pravilnih usmeritev.

Ob takih zamujenih priložnostih sem si vedno zastavil dve vprašanji:

 • kako bi sam postopal v takih okoliščinah,
 • kako bi lahko tej osebi stal ob strani, da se odloči pravilno ter zakoraka proti cilju.

Ugotovil sem namreč, da se v tovrstnih situacijah ljudje nimajo kam zateči po (pameten) nasvet.

Glede na mojo nekaj deset in več letno poslovno kariero sem menil, da sem dovolj usposobljen, da jim dam vsaj malo volje in upanja za spremembo. Seveda, če me bodo prej prosili oziroma vprašali za nasvet …

Rezultati, ki so sledili, so bili nad pričakovanji. Velikokrat so se mi zahvaljevali, kot da sem jaz zaslužen za njihov uspeh – pa sem bil zgolj »nekdo s strani«, ki je v njih videl potencial in jim to odkrito povedal. Včasih sem jim le ponovil, o čemer so pred tem razglabljali ter jim sistematično prikazal različne možnosti. Ali pa sem jim zastavil nekaj razjasnjevalnih vprašanj, na katera so si potem odgovorili sami.

Ljudje so se v pogovoru z menoj zelo hitro odprli, mi zaupali ter potem upoštevali moje nasvete. (To so mi povedali naknadno; meni se je vedno zdelo, da se ne dogaja »nič posebnega«.)

Ugotovil sem, da znam pri človeku realno oceniti njegovo situacijo, po drugi strani pa mu dati nekaj ključnih napotkov, ki ga potem spodbudijo za spremembo.

»Odločitev za svetovanje pri Borisu je bila ena mojih najboljših poslovnih odločitev.«

»Še vedno imam zelo sveže v spominu, kako sem se prvič pripeljal do Borisa, da bi ga povprašal o svoji nadaljnji poti. Takrat sem bil na osebni prelomnici. Vedel sem, da sem sposoben velikih stvari, a se nikakor nisem znal lotiti zadev oziroma vstopiti v poslovni svet.

Že po prvem pogovoru z njim so se mi zadeve razjasnile. Kar sem imel prej za omejitev – težave s sluhom – sem izkoristil kot svojo prednost oziroma potencial. Osredotočil sem se na izkušnje in vire, ki so mi bili dostopni in so podpirali mojo odločitev.

Sledilo je nekaj, česar si nisem prej upal niti pomisliti: več knjižnih uspešnic … odlično obiskane spletne strani … članki in medijska prepoznavnost … intervjuji … pozicioniranje kot eden vidnejših slovenskih učiteljev osebne rasti in motivacije ter še in še.

Odločitev za svetovanje pri Borisu je bila ena mojih najboljših poslovnih odločitev. Zato vsakomur, ki je na življenjski prelomnici, toplo priporočam enako. Dobili boste tisto, kar boste pričakovali, plus še mnogo več … in globlje.

Boris, iz srca hvala za vse!«

Robert Goreta, iskalec duhovnih in življenjskih resnic, avtor knjig
»Tam, kjer je volja, tam je pot«, »Življenjski diamant«,
»Več daš, več imaš!« in »Srčne zgodbe«

Kako preseči lastne omejitve, dobiti navdih in energijo za pravilno odločitev ter nadaljevanje poti?

Tako se je – že pred desetletji – začela moja kariera svetovalca.

Na začetku sem bil bolj okoren in nepredvidljiv, saj nisem znal sistematično razložiti oziroma ubesediti, kar sem začutil pri človeku. Tudi nisem vedel, koliko lahko človeku direktno povem (da ga ne bom prehitro »postavil na realna tla«) … koliko naj »navijam« za neko možnost in koliko naj dopustim njemu, da se sam odloči … kako mu povedati, če uvidim, da je zašel s poti in podobno.

Sčasoma sem razvil poseben sistem svetovanja, ki ga uporabljam še danes.

Najprej sogovornika poslušam, da mi razloži ozadje. Zastavim mu nekaj ključnih vprašanj, skozi katere spoznam njegovo razmišljanje in vzorce, po katerih deluje.

Sledi opis želja in ozadje, ki so ga spodbudili k razmišljanju o spremembi.

Potem se začne moj del. Najprej cilj uskladim z »željami srca«, kot jih sam imenujem. To pomeni, da s sogovornikom najdeva tako cilj, da ga bo navdihoval; ne le v trenutku, ko ga bo cilj dosegel, pač pa na celotni poti ter – najpomembneje – tudi po uspešni realizaciji. (Pri določanju cilja in tudi poti mi izdatno pomaga žena Mojca s svojim neprecenljivim talentom; vendar o tem več kasneje.)

Ko se strinjava glede cilja, določiva še pot. Pogovoriva se o možnih rešitvah ter posledicah: Kaj vse bo  pot potegnila za seboj, kolikšna je možnost uspeha, kakšno tveganje je pripravljen sogovornik prevzeti, koliko resursov ima na razpolago in koliko jih potrebuje ter podobno.

Na tej točki se navadno zgodi odločilen preobrat.

Sogovornik dobi poleg jasnega načrta aktivnosti tudi voljo, svež navdih in elan za doseganje cilja. To se zgodi praktično vedno …. In zmeraj enako.

Bližnjica do uspeha: tehnika mojstra in vajenca

Naj zaupam še majhno skrivnost, ki jo pri tem uporabljam – princip (izkušenega) mojstra in vajenca.

Ena izmed nalog mojstra je toliko navdahniti vajenca, da slednji bolj zaupa sebi ter se loti stvari, za katere je dotlej dvomil, da jih je zmožen izpeljati; ali pa jih poskusi izpeljati drugače.

Naloga mojstra je bdeti nad vajencem ter mu omogočiti, da trdno koraka po začrtani poti … čim bolj samostojno. Včasih mu mojster dopusti tudi kakšno napako – če oceni, da bo ta vajenca dolgoročno hitreje pripeljala do cilja, kot pa, če bi ga prvi zgolj opozoril na možnost napake oziroma jo preprečil.

Če se vajenec zaplete in se začne vrteti v krogu, ga mojster usmeri v naslednji korak. Ko je vajenec preveč »pogumen«, začne prehitevati dogodke ali celo zaide s poti, pa ga mojster ustavi.

Skratka, mojster je nekakšen kompas ali svetilnik, ki vajencu ves čas kaže pravo pot. Ob tem mu dopusti, da se slednji ustvarjalno izrazi, da si širi meje svojih sposobnosti, pridobiva nove izkušnje in sam rešuje probleme. Šele ko mojster oceni, da vajenec potrebuje pomoč, poseže v situacijo in mu pomaga vrniti se na začrtano pot.

»Po svetovanju je v moje življenje spet posvetila luč …«

»Pred leti sva se z možem znašla v težavah. Ker si sama nisva več znala pomagati sem se za nasvet obrnila na Borisa. Dolg je bil najin pogovor, predvsem pa iskren. Od njega sem dobila ogromno energije in po končanem pogovoru sem se počutila tako polno življenja … Zelo optimistično, predvsem pa je v moje življenje spet posijala luč.

Po tem dogodku sva se še večkrat slišala. Težave z možem so se začele umirjati. Velikokrat sem imela občutek, da me po poti naprej na daljavo vodi Boris; njegova prisotnost se mi je zdela skoraj otipljiva. Danes je od tega že skoraj sedem let. Še vedno sva srečno poročena in dobila sva svojega sončka, punčko Patricijo. Srečna sem,da poznam tako izjemnega človeka. Boris, rada te imava,«

Renata in Jani

Kako »nevidna pomoč« spodbuja doseganje ciljev

Točno tako izgleda moj odnos do sogovornika. Ko slednji uvidi, da ne more narediti napake – ker bom v tem primeru jaz posegel v dogajanje in ga preusmeril na pravo pot – se počuti varnega.

Občutek varnosti in »nevidne pomoči s strani« spodbuja pogum, dviguje občutek lastne vrednosti in posledično samozavest. Sogovornik dobi moč za reševanje ovir in vztrajanje na poti tudi takrat, ko se vse ne odvija gladko. Občutek varnosti tudi odpre vrata intuiciji in ideje se kar vrstijo …

Seveda je potem odvisno od posameznika, kako si bo z vsem tem pomagal. Nekateri ne potrebujejo ničesar več in poletijo. Drugi se vrnejo nazaj z novimi, navadno operativnimi vprašanji. Tretji pa zadevo spravijo v predal »Bom razmislil« in se stvari nikoli ne lotijo.

Vendar je slednjih malo. Večinoma ljudje naredijo velik preskok v razmišljanju, ki jih potem vodi do drugačnih odločitev. Lahko bi rekel, da postanejo »bolj pogumni« oziroma bolj zaupajo svojemu notranjemu glasu. (Stavek, ki ga po svetovanju slišim domala vsakič, je: »Zdaj dosti bolj zaupam življenju …«)

Moja skrivnost oziroma pomoč pri določanju ciljev in poti

Seveda nisem jaz tisti, ki je ključen za uspeh, pač pa je to oseba, ki se odloči priti do mene. Moja vloga je le nevtralno oceniti situacijo ter predlagati določene rešitve.

Tukaj mi je v veliko pomoč žena Mojca, ki lahko domala vsakomur pove stvari, ki jih človek niti sam ne ve – obvlada namreč astrologijo.

Naj se nekoliko ustavim in razložim ozadje, saj je zadeva izredno pomembna.

Ob besedi astrologija mnogi najprej pomislimo na razne dnevne in tedenske horoskope, ki jih zasledimo v različnih medijih. Vendar je to le neznatna, komercialna veja (beri: razvrednotena in posplošena forma) velike znanosti.

Ključ profesionalnega horoskopa je razkrivanje vzorcev osebnosti, ki se jih oseba morda niti ne zaveda. Specifična osebnost potrebuje preizkušnjo, ki bo služila rasti. Osebnost je determinirana s krajem in uro rojstva … izkušnje, ki jih doživljamo, pa so vedno podrejene naši rasti.

To pomeni, da nam astrologija razkriva, kaj nas v življenju osrečuje, katerih preizkušenj bomo deležni in na katerih področjih; ter celo, kako se jih lotiti na najboljši način. Skratka, kaže nam življenjske prelomnice in možnosti učinkovitih ter trajnih rešitev.

Prvič sem se v moč astrologije kot znanosti prepričal v knjigi »Avtobiografija jogija« avtorja Paramahanse Yoganande, enega največjih mojstrov energij in duhovnosti nasploh.

Njegov guru Yukteswar mu je nekoč rekel, da se bodo zvezde kmalu začele ne prav prijazno zanimati zanj, saj bo imel čez mesec dni hude težave z jetri. (Dal mu je tudi napotke za lajšanje tegobe.) Po tridesetih dneh se je zgodilo natančno tako, kot so »napovedale zvezde«.

Sicer pa je profesionalna astrologija zelo stara, priznana in zelo koncizna znanost. Benjamin Franklin je rekel: »Skozi vso zgodovino noben vladar ali general ni šel v bitko, nobena pomembna akcija se ni zgodila in noben temeljni kamen ni bil položen brez predhodnega posveta z astrologom.«

Z astrologijo so se med drugim ukvarjali tudi Pitagora, Hipokrat, Platon, Aristotel, Evklid, psihiater Karl Gustav Jung, Galileo Galilei, fizik David Bohm (znan po kvantni teoriji vesolja) in tako dalje.

Še mnogo več znanih in uspešnih ljudi pa se profesionalne astrologije poslužuje pri svojem delu. Med njimi so tudi »realisti« in poslovneži, ki stojijo trdno na tleh; na primer, eden najbolj znanih poslovnežev in investitorjev G. P. Morgan. Ko so ga novinarji vprašali, ali se res zanaša na napovedi profesionalne astrologinje, je odgovoril: »Milijonarjem se ni treba posvetovati z astrologom, milijarderji pa se vsekakor morajo.«

Zato vsakemu, ki pride k meni na svetovanje, Mojca izdela profesionalno astrološko sliko z najpomembnejšimi pokazatelji in smernicami, v katero smer naj se oseba razvija, da bo najbolj uspešna in notranje izpolnjena.

Za vsakega si vzame eno uro časa (osebno ali po Skypu) ter glede na njegove osebne podatke preuči ozadje tematike, zaradi katere je prišel na svetovanje. V sklopu astrološkega svetovanja lahko stranka tudi zastavlja specifična vprašanja s tega področja.

» … Kot bi mi padlo veliko breme s srca … Počutim se veliko bolj svobodnega.«

»Zmeraj se mi je maščevalo, ko sem posiljeval stvari. Sedaj sem to ozavestil in se trudim ter poskušam puščati stvari, da se same odvijejo. Pred svetovanjem nisem zaupal ničemur, bil sem prestrašen in dvomil sem v vse, kar delam. Seveda se to ni spremenilo čez noč, vendar sem začutil, da se je začelo dogajati.

Nekako šele po najinem svetovanju začenjam videti znamenja, za katera sem tako ali tako že prej vedel, a sem jih ignoriral. Stvari sem spustil izpod nadzora, začel sem zaupati, da se bodo stvari realizirale, kot se morajo, ne pa po časovnici, ki sem si jo postavil jaz.

Drame so se zmanjšale in počasi vidim, kako se stvari sestavljajo. Takoj po svetovanju sem se počutil, kot bi mi padlo veliko breme s srca. Stvari sem začel gledati iz druge perspektive in počutim se veliko bolj svobodnega.«

Tadej Pucelj, podjetnik

Rezultati

Vse to mi toliko olajša delo, da lahko sogovorniku povem ključne točke in navadno tudi najprimernejšo pot. Potem se ta vrne domov in začne z delom. Navadno se rezultati pokažejo zelo hitro.

Naj opišem nekaj zgodb.

Zelo sposoben gospod je bil zaposlen v privatnem podjetju, kjer je predstavljal ključni člen, ki je o marsičem odločal. Na svetovanju je vprašal, ali naj odpre svoje podjetje, saj ima občutek, da prispeva levji delež, plačan pa ni dovolj.

Po detajlni analizi situacije sva spoznala, da je bil njegov pogled nekoliko zamegljen – šef mu daje zelo veliko. Ugotovil je, da bi on, če bi bil na šefovem mestu, plačeval delavcu na njegovem položaju še manj …

Zelo kmalu je sledilo presenečenje. Šef mu je rekel: »Že nekaj časa razmišljam o tem, koliko prispevaš podjetju … Ponujam ti partnerstvo  …«. Z novim spoznanjem je odšel v podjetje, se s hvaležnostjo osredotočil na svoj prispevek ter prenehal je razmišljati v okvirih »koliko dam in koliko za to dobim«.

Drugi znanec je bil prav tako uspešen podjetnik, ki se je znašel pred veliko prelomnico. V družini so se lotili poslovnega projekta, a niso vedeli, kako dalje.

Ideja za projekt je prišla iz energije »Dajmo nekam investirati denar«, ne pa iz njihove globoke želje oziroma poslanstva, od koder bi črpali navdih, ideje in motivacijo. Zato je bila vsa družina obremenjena s projektom, ki je zahteval svoje (beri: srkal je denar, ničesar pa ni vračal).

Predlagal sem usklajenost z globljim namenom.

Vsak v družini je dobil svojo vlogo in identiteto, ob kateri se je dobro počutil. Danes jih ljudje kličejo sami in želijo koristiti njihove usluge.

Včasih pa so zgodbe bolj osebne narave. Klicala me je žena prijatelja in potožila, da imata probleme v odnosu. »Mož deluje odsotno, niti ne pogovarjava se več …«

Pogovoril sem se z obema ter jima dal nekaj praktičnih nasvetov. Pripravljena sta se bila soočiti z novimi izzivi in brez izgovorov sta upoštevala predlagano. Ne samo, da sta zgladila trenutne probleme, pač pa sta dobila tudi »orodje«, kako postopati v kritičnih situacijah. Danes, po več kot petih letih od tega dogodka, sta še vedno srečna.

Kako poteka svetovanje

Če se boste odločili za svetovanje, boste najprej poslali elektronsko pošto na  ter napisali nekaj svojih podatkov. Sem lahko pišete tudi, če imate kakršno koli vprašanje v zvezi s svetovanjem.

Zelo kmalu boste prejeli odgovor, ali vas lahko sprejmem ali ne.

Če vas bom lahko sprejel, vas bom osebno poklical in dogovorila se bova za datum. (Med tem časom vam bo Mojca izdelala astrološko sliko, ki razkriva vaše življenjsko poslanstvo, smernice in prelomnice. Seveda, če boste to želeli.)

Vsako svetovanje traja okoli dve uri in poteka na Bledu. Najprej bova kakšno uro porabila za pregled obstoječega stanja, potem pa še uro za rešitve.

Ko boste odhajali, boste imeli ne le jasen načrt aktivnosti, temveč tudi navdih in energijo, da se lotite spremembe.

Vse to mi toliko olajša delo, da lahko sogovorniku povem ključne točke in navadno tudi najprimernejšo pot. Potem se ta vrne domov in začne z delom. Navadno se rezultati pokažejo zelo hitro.

V svetovanje* je vključeno:

 • izdelava astrološke slike z osnovnimi smernicami, karmičnimi danostmi ter pomembnejšimi prelomnicami (Mojca Vene),
 • ura osebnega astrološkega svetovanja (Mojca Vene),
 • ura analize stanja,
 • ura svetovanja (smernice, cilj in poti),
 • povzetek ključnih ugotovitev in končni predlog delovanja.
 • nadaljnja kratka spremljevalna in podporna komunikacija po elektronski pošti.

(Zadnja točka mi prinaša največje veselje – spremljanje rasti in zgodb o uspehu.)

Če ste začutili, da lahko pomagam tudi vam, ste dobrodošli. Pošljite elektronsko sporočilo na  in v nekaj kratkih stavkih opišite vaše trenutno stanje in kje bi želeli pomoč. Če se ne morete odločiti ali bi se želeli prej osebno pogovoriti, prosim pokličite našo pisarno na 040/235-057.

V vsakem primeru pa vam želim veliko uspeha, miru, ljubezni ter občutkov notranje izpolnitve.

Z ljubeznijo,

Boris Vene     

*Osnovno svetovanje zajema splošno tematiko in zanj ne potrebujem predhodne priprave.

Če svetovanje zahteva predhodno pripravo ali če gre za zahtevnejše oziroma specialno področje, ki ga ne poznam, je cena lahko višja. Vsekakor boste o ceni obveščeni pred svetovanjem. Za več informacij prosim pokličite na 040/235-057 ali pošljite email na .